Kucharz małej gastronomii
Cel szkolenia
Głównym celem kursu jest zdobycie umiejętności sporządzania potraw w określonym czasie oraz w odpowiednich warunkach sanitarno-higienicznych z zastosowaniem zasad racjonalnego żywienia. Osiągnięcie tego celu jest możliwe poprzez realizacje zagadnień tematycznych głównie z zakresu technologii gastronomicznej z towaroznawstwem uzupełnionych o podstawowe wiadomości z zakresu nauki o zasadach żywienia człowieka, higieny zawodowej i wybranych aspektów obsługi konsument
Warunki stawiane kandydatom:
Ukończone 18 lat, wykształcenie co najmniej średnie, dobry stan zdrowia potwierdzony zaświadczeniem o braku przeciwwskazań do wykonywania zawodu.
W PROGRAMIE KURSU:
• podstawowe wiadomości z zakresu terminologii kulinarnej
• organizacja miejsca pracy
• technologia gastronomiczna
• zasady obsługi konsumenta (klienta), organizacja przyjęć okolicznościowych
• bezpieczeństwo i higiena pracy w procesie produkcji i obrotu żywnością
• składniki pokarmowe i ich rola w organizmie człowieka
• zajęcia praktyczne
Kurs zakończony jest egzaminem wewnętrznym i wydaniem zaświadczenia o ukończeniu kursu.
Czas trwania:
Kurs obejmuje 144 godz. lekcyjnych. Zajęcia odbywają się trzy lub cztery razy w tygodniu przez dwa miesiące.