Kwalifikacyjne czeladniczo – mistrzowskie w zawodach gastronomicznych
Cel szkolenia
Teoretyczne przygotowanie do egzaminu kwalifikacyjnego przed Państwową Komisją Egzaminacyjną powołana przez Kuratorium Oświaty celem uzyskania tytułu wykwalifikowanego robotnika lub mistrza
Warunki stawiane kandydatom:
• o tytuł wykwalifikowanego robotnika w zawodzie mogą się ubiegać osoby, które przepracowały w zawodzie co najmniej okres równy okresowi trwania nauki zawodu przewidzianego dla danego zawodu
• o tytuł mistrza w zawodzie mogą się ubiegać osoby, które posiadają tytuł wykwalifikowanego robotnika w danym zawodzie i przepracowały co najmniej trzy lata w tym zawodzie
W PROGRAMIE KURSU:
• zasady żywienia, towaroznawstwo spożywcze, wyposażenie techniczney
• technologia produkcji gastronomicznej
Kurs zakończony jest egzaminem wewnętrznym i wydaniem zaświadczenia o ukończeniu kursu.
Czas trwania:
Kurs obejmuje 50 – 60 godz. lekcyjne. Zajęcia odbywają się dwa lub trzy razy w tygodniu przez półtora miesiąca