Kelner – barman
CEL SZKOLENIA:
Przygotowanie do pracy w zawodzie kelnera – barmana, który:
– sporządza, serwuje i sprzedaje przy barze napoje i przekąski
– organizuje pracę przy barze w sposób zapewniający szybką realizację zamówień konsumentów
WARUNKI STAWIANE KANDYDATOM:
Ukończone 18 lat, wykształcenie co najmniej średnie, dobry stan zdrowia potwierdzony zaświadczeniem o braku przeciwwskazań do wykonywania zawodu.
W PROGRAMIE KURSU:
• ogólna charakterystyka zawodu kelnera – barmana
• podstawy wiedzy gastronomicznej
• technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
• technologia napojów alkoholowych z towaroznawstwem
• miksologia napojów
• sprzęt, wyposażenie i aranżacja cocktail – barów
• zajęcia praktyczne
Kurs zakończony jest egzaminem wewnętrznym i wydaniem zaświadczenia o ukończeniu kursu.
CZAS TRWANIA:
Kurs obejmuje 110 godz. lekcyjnych. Zajęcia odbywają się trzy lub cztery razy w tygodniu przez dwa miesiące.