Technik żywienia i usług gastronomicznych – symbol cyfrowy zawodu: 343404
Technik żywienia i usług gastronomicznych może być zatrudniony w zakładach żywienia otwartego i zamkniętego oraz instytucjach zajmujących się obrotem żywności, a także w restauracjach, hotelach, barach, domach wczasowych. Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług gastronomicznych dotyczących np. przygotowywania potraw i napojów, jak również organizowania przyjęć i imprez okolicznościowych.
Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym: biologia.
Absolwent Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
- oceny jakości surowca
- przechowywania żywności
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy
- obsługi sprzętu gastronomicznego
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
- wydawania dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
- oceniania jakości żywienia
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej
- wykonywania usług gastronomicznych
- ekspedycji potraw i napojów